Kaloryczność ekogroszku

burning firewood in fire pit

Ludzie kupujący ekogroszek często popełniają podstawowy błąd, kierując się przy wyborze wyłącznie ceną, a ignorując inne parametry. Niestety niska cena często wiąże się z gorszą jakością, dlatego warto dokładnie zorientować się, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Najważniejszym parametrem jest kaloryczność materiału opałowego.

To na nią musimy zwrócić uwagę, aby zapewnić sobie wydajne spalanie paliwa i komfort podczas całego sezonu grzewczego. Wartością kaloryczną nazywamy ilość energii, jaką można uzyskać z jednostki masy paliwa. Kaloryczność ekogroszku zazwyczaj przelicza się na kilogram masy. Kwestia ta jest kluczowa, ponieważ okazuje się, że im wyższa jest wartość opałowa ekogroszku, tym mniej trzeba go zużyć do ogrzewania. Może się okazać, że nieco droższe paliwo summa summarum okaże się tańsze, bo najzwyczajniej będziemy potrzebowali go mniej niż pozornie tańszego substytutu.

Dodatkowym walorem ekogroszku o wysokiej kaloryczności jest fakt, że stosując takie paliwo nie musimy aż tak często dorzucać go do pieca, by utrzymać ciepło w obiekcie. W wielu gospodarstwach wielką zaleta lepszego opału jest również kwestia magazynowania go. Jeśli zależy nam na tym, aby opał na zimę nie zajmował zbyt wiele miejsca, zdecydowanie lepiej będzie sięgnąć po ten, który zagwarantuje nam dużo energii przy małej ilości paliwa. Kupowanie ekogroszku to nie tylko kwestia kaloryczności, ale również składu paliwa.

Powinno być one jak najmniej wilgotne i zasiarczone, a także zawierać mało popiołu. Jeśli parametry te będą zachowane, paliwo świetnie sprawdzi się w najnowszych piecach, do których jest przeznaczone. Podsumowując – kupując ekogroszek zwracajmy uwagę na jego skład, dzięki któremu sprawimy, że paliwo i piec będą kompatybilne. Przede wszystkim zaś wybierajmy paliwo o wysokiej kaloryczności. Mimo że jest ono droższe podczas zakupów, z czasem okaże się, że wykorzystujemy mniejsze ilości lepszego paliwa, a na dodatek nie zagracamy pomieszczeń gospodarczych nadmiarem ekogroszku, którego musimy używać o wiele więcej, jeśli ma niską kaloryczność.